Berlin, 2016 | Berliner Dom - Fernsehturm

Berlijn, here we come! Citytrip 2016

Berlin, here we come! Vrijdag 16 september was het dan zover, een groep van vijf vrienden ging een weekend lang richting Berlijn. Een stad vol met metrostations, stadsparken en publieke monumenten. Berlijn stond al een paar jaar op het lijstje van de steden die ik graag zou willen bezoeken en eindelijk ging het dan gebeuren! Maar helaas, drie dagen bleek veel te kort… de stad is namelijk één groot openbaar museum en is zo ontzettend fotogeniek!
Ik wil jullie graag laten zien hoe tof het was! Hier volgt een fotoverslag van onze citytrip naar Berlijn. Mijn nieuwe Olympus OM-D E-M5 Mark II camera ging mee in de tas. Alle foto’s zijn gemaakt met het M.Zuiko 12-40mm F2.8 objectief. Dit is een zeer handige camera/ lens combinatie met eindresultaten waar ik zeer tevreden mee ben!

Opgepropt in een Rover reden we die kant op. Eigenlijk was het de achterbank waar het proppen werd met drie personen op de achterbank. Mensen met lange benen hebben al gauw het voorrecht om op de bijrijdersstoel  te mogen plaatsnemen en hebben dus het rijk voor zich alleen. Kleinere mensen zijn genoodzaakt zich te moeten opofferen. Vanwege files en onderhoudswerkzaamheden duurde de reis maar 8 uur. Zeg nou zelf dat valt eigenlijk best mee…

Aangekomen bij onze hostel bleken we een kamer alleen voor ons vijven ter beschikking te hebben. Dat is een voordeel want dan verblijven er geen vreemde mensen op de kamer. Na het bijkomen van de lange reis zijn we het centrum in gegaan voor wat inkopen en een hapje eten. Het viel mij direct op dat de sfeer op straat ontzettend relaxed is. Iets dat ik totaal niet had verwacht voor een grote hoofdstad. Geen getoeter, geschreeuw en hectische taferelen zoals ik een tijdje geleden in Amsterdam heb ervaren.

De Berlin citytrip kan beginnen

Priorititeit van de dag: op tijd opstaan voor het ontbijt om daarna de stad in te trekken. Na een goede nachtrust en een ontbijtje liepen we richting het metrostation Gesundbrunnen. Met de metro gingen we richting de Brandenburger Tor. De oude stadspoort van Berlijn die tegenwoordig symbool staat voor de Deutsche Einwording (Duitse eenwording). Helaas begon de vakantie met een dag vol bewolking en regen.

Berlin, 2016 | Brandenburger Tor

Via een parkje zijn we weer richting de metro gegaan om uit te komen bij het beroemde oorlogsmonument “Memorial to the Murdered Jews of Europe”. Het monument is iets kleiner dan ik in gedachten had, het staat namelijk midden in de stad met lelijke flatgebouwen op de achtergrond. Toch was het indrukwekkend om dit monument in het echt te hebben gezien.

Berlin, 2016 | Memorial to the Murdered Jews of Europe

Potsdamer Platz en het Topographie des Terrors, het museum met een stuk van de mauer.

Berlin, 2016 | Potsdamer Platz

Zelfs de Berlijnse putdeksels zien er fantastisch uit!

Berlin, 2016 | Topographie des Terrors

Checkpoint Charlie, commerciële gekkigheid

Nog wat verder de straat in kom je uit bij het het befaamde Checkpoint Charlie, de grensovergang tussen Oost- en West Berlijn. Met verbazing hebben we er naar staan kijken. Want gezien vanuit commercieel perspectief is dit een groot succes. Veel toeristen willen (tegen betaling) maar al te graag met de verklede acteurs op de foto.
Vanuit historisch oogpunt is het dan ook een grote flop want er is niks meer origineels te zien. Aan de zijkant van de straat zit een McDonalds gevestigd en aan de andere kant van de straat een museum.

Berlin, 2016 | Checkpoint Charlie

We gingen de metro weer in om door te gaan naar Slot Charlottenburg. Dit is een mooi landgoed waar je heerlijk kunt wandelen door het park en zijn tuinen. Ook dit slot werd tijdens de tweede wereldoorlog bijna compleet vernietigd. Maar ook dit gebouw is weer helemaal naar origineel ontwerp gereconstrueerd. Aangezien het al laat in de middag was hebben we niet het museum bezocht, in plaats daarvan hebben we over het landgoed een wandeling gemaakt.

Berlin, 2016 | Schloss Charlottenburg

Berlin, 2016 | Schloss Charlottenburg Mausoleum

Berlin, 2016 | Schloss Charlottenburg Garden

Met de bus gingen we richting de Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche.

Berlin, 2016 | Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Berlin, 2016 | Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Dag 3: Humboldthain, Alexander Platz, Berliner Dom

De volgende ochtend liepen we richting het metrostation Gesundbrunnen. Hier zit een VVV kantoor waar tickets kunnen worden gekocht voor rondleidingen in de Berliner Unterwelten. Dit   is een tunnelstelsel met bunkers onder Humboldthain. Helaas was er al een rondleiding gestart en de eerstvolgende zou pas in de middag plaatsvinden. Het is dan ook niet meer gelukt om hieraan deel te nemen.

Humboldthain is een mooi stadspark waar wandelaren, hardlopers en andere sporters hun energie kwijt kunnen.

Alexander Platz, het stadsdeel met de Fernsehturm en de fontein: De Brunnen der Völkerfreundschaft (Fontein van Vriendschap tussen Volkeren). De televisietoren met een restaurant en uitkijkpunt. We hebben besloten hier maar voorbij te gaan want er stond een lange rij mensen en de ticketautomaten leken buiten werking te zijn.

Berlin, 2016 | Fernsehturm

Berlin, 2016 | De Brunnen der Völkerfreundschaft

Vanaf hier zijn we richting de Berliner Dom gelopen. En het is zeker aan te raden om hier naar binnen te gaan! Niet alleen voor de kerk maar ook voor het uitzicht bovenin de koepel.

Berlin, 2016 | Berliner Dom - Fernsehturm

Berlin, 2016 | Berliner Dom

Berlin, 2016 | Berliner Dom

De catacomben van de kerk met veel mooie vormgegeven tombes.

Berlin, 2016 | Berliner Dom

Onderweg naar de koepel word je langs een fototentoonstelling geleid die gaat over de (her)bouw van de Berliner Dom. Er zijn veel trappen, het is dan ook een flinke trip om boven te komen. Als je eenmaal de koepel bereikt hebt dan valt er te genieten van een prachtig uitzicht over de stad!

Berlin, 2016 | Berliner Dom - Men At Work

Berlin, 2016 | Berliner Dom

Berlin, 2016 | Lustgarten

Langs Under den Linden liepen we langs de Neue Wache. Het kunstwerk “Moeder en haar dode zoon” of “Piëta” ‘is gemaakt door kunstenares Käthe Kollwitz, ter nagedachtenis van haar zoon die in de Eerste Wereldoorlog om het leven kwam.

Berlin, 2016 | Neue Wache

East Side Gallery

Op het einde van de middag kwamen we uit bij de East Side Gallery. Een monument van een overgebleven stuk muur aan de Mühlenstraße. Graffiti-kunstenaars hebben ter nagedachtenis van de DDR tijd graffiti kunstwerken gemaakt. Helaas zijn vele werken onder gekliederd door mensen die het nodig vonden om te laten weten dat ze ook op bezoek geweest zijn.

Berlin, 2016 | East Side Gallery

Hier vind je ook de Oberbaumbrücke.

Berlin, 2016 | Oberbaumbrücke

Berlin, 2016

Ons verblijf, Hostel ‘O Berlin. Met strakke muurschilderingen.

Berlin, 2016 | Hostel 'O Berlin

Metro-momenten

De metro is in Nederland geen alledaags vervoer. Ik vond het fascinerend om het mee te maken, elk station heeft een geheel eigen uitstraling en geur. Wanneer je de trap naar beneden loopt dan komt de warme lucht tegemoet, een streling rondom de oren. Eenmaal in de metro gestapt word je opgeslokt door het zwarte gat. De Berliner neemt er gebruik van alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Sindsdien ben ik aan het dromen hoe het zal zijn als Assen een ondergrondse metro heeft.

Berlin, 2016 | Wittenbergplatz subway

Berlin, 2016 | Wittenbergplatz subway

De terugweg:  Slot Sanssouci te Potsdam

De vierde dag werd het tijd om terug te kregen naar Assen. Berlijn is een te gekke stad zeg! Het is één groot openluchtmuseum. Voor fotografie-liefhebbers een lust voor het leven. Monumenten liggen verspreid over de stad, overal prachtige muurschilderingen (waar ik overigens veel te weinig van ben tegen gekomen). Ik wilde meer, een weekend is te kort voor deze stad.

Op de terugweg namen we de tijd om in Potsdam Slot Sanssouci te bewonderen. Dit is een groot landgoed en ik denk dat het de moeite waard zal zijn om hier een middag (of zelfs een dag) rond te hangen. Je kunt hier een flinke wandeling maken en het museum bezoeken, maar  hier we geen tijd voor aangezien we in de avond weer thuis wilden zijn.
Dag Berlijn, dag Duitsland…tot de volgende keer!

Potsdam, 2016 | Sanssouci

Potsdam, 2016 | Sanssouci

Potsdam, 2016 | Sanssouci

Ben je benieuwd naar meer foto’s? Ga dan naar de serie op Flickr: City: Berlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.