Journal.

Over fotografie, avonturen, projecten, gedachten & hersenspinsels.

Algemene update: Fujifilm X-T2, fotografie en meer

De zon is inmiddels volop aan het schijnen en het is aangenaam warm. Er komt eindelijk wat puf en motivatie om ideeën tot leven te brengen. Ideeën zijn er genoeg, daarom wil ik komende periode wat vaker blogjes schrijven. Er moet alleen nog een start gevonden worden, want waar te beginnen met zoveel ideeën!?

In ieder geval, drie weken geleden ben ik met Myrte en haar familie in een vakantiehuisje in Uffelte geweest. De foto’s ben ik aan het sorteren en laat ik binnenkort zien!

Workshop straatfotografie met Fokko Muller

Aankomende zaterdag (19 mei) ga ik deelnemen aan een workshop straatfotografie van Olympus ambassadeur Fokko Muller. Hier heb ik zin in! Want het lijkt mij uitdagend en leerzaam.
Want wat zijn goede tactieken om op straat onopvallend rond te struinen? Hoe benader je een persoon als je degene interessant vind voor een portret? Wat zijn goede technieken, instellingen van de camera, welke lenzen?
Wanneer ik met mijn camera op straat loop merk ik dat ik mij vaak bijzonder opgelaten voel. Tenzij ik mij gemotiveerd en positief voel. Het blijkt dat veel (beginnende) straatfotografen angsten hebben.
Ik ben zeer benieuwd wat we in de workshop met Fokko gaan doen en ook vooral met de groep. Want ik denk dat we met zijn allen sterker zijn dan wanneer je alleen op pad gaat.

Fujifilm XT-2 ervaringen

Twee jaar geleden schreef ik een blog over mijn ervaringen met de Olympus OM-D EM5 MII camera. Tot verbazing van een enkeling schreef ik dat ik deze uitstekende camera zou gaan verkopen. Ook al blijft Olympus een interessant en zeer innovatief merk!
Het Olympus en Pentax tijdperk heb ik afgesloten en ik ben ruim twee jaar in het bezit van een Fujifilm XT-2 camera. Het wordt het tijd om mijn ervaringen met deze camera te delen.

Fujifilm X-T2, 2018 | with Fujinon 23mm F2 WR
Fujifilm X-T2 / Fujinon XF 23mm F2 WR | gemaakt met iPhone SE

Fujifilm zijn benadering voor het bedienen van digitale camera’s komt overeen met het ontwerp van een ouderwetse analoge camera. Dit wil zeggen: een diafragma ring op het objectief, op de camera een iso- en sluitertijdknop. Dit werkt ontzettend gemakkelijk. Natuurlijk is geen één camerasysteem perfect waardoor ik vind dat Olympus ook weer zijn voordelen heeft. Hierover wil ik mijn gedachten laten vloeien.

Meer fotografie

Komende tijd wil ik periodiek gaan schrijven over de fotoboeken die ik heb gekocht. Ik heb een heel tof boek gekocht: The Photographer’s Playbook. Met enige regelmaat trek ik het boek uit de kast om artikelen te gaan lezen. Maar nog steeds heb ik er niet de tijd voor uitgetrokken om de opdrachten en tips uit het boek te gaan uitvoeren… Ik zit eraan te denken om minstens elke twee maanden één opdracht uit te voeren (vooral de lat nog niet te hoog leggen) en uit te gaan lichten.

Photobooks, 2016
Photobooks, 2016

Wat ik ook wil doen is vaker één van mijn analoge camera’s erbij pakken. Deze staan op de plank te verfstoffen. In mijn koelkast heb ik nog een tiental fotorolletjes liggen die telkens naar mij lachen wanneer ik de koelkast open trek: “gebruik mij…, nee mij! Toe nou… :-)”

iPhone SE en foto’s

Sinds kort heb ik een andere smartphone gekocht die over een  veel betere sensor beschikt dan mijn oude Samsung Young. Mensen die mij kennen weten dat ik met telefoons en sommige technologie altijd afwacht totdat het oude apparaat het niet meer doet, of dat het gebruik ervan mij enorm begint te irriteren, haha. Nu ben ik in het bezit van een  iPhone SE. Wat een opluchting, deze telefoon werkt zeer soepel en ik ben erachter gekomen dat de foto’s met deze smartphone van een zeer acceptabele kwaliteit zijn.
Met mijn Samsung nam ik vaak een conceptfoto om daarna op een later moment terug te komen met mijn “volwaardige” camera. Met alle gevolgen van dien dat de weerssituatie compleet anders is dan op het eerste moment zelf. Het is bewolkt of regenachtig noem maar op. Maar dat hoeft nu niet meer, ik hoef mij officieel niet meer te schamen. Ik kan met een gerust hart foto’s gebruiken die met een smartphone zijn gemaakt.

Balloo, 2018
Balloo, 2018 | Gemaakt met iPhone SE

Loopbaanadvies traject

Een paar maanden geleden ben ik gestart met een outplacement traject (loopbaanadvies). Helaas kan ik er nog niet veel over schrijven maar wel dat het ontzettend interessant is. Ik leer nieuwe dingen over mezelf en word geconfronteerd om vervelende ‘hoge bergen’ te beklimmen. Ik moest bijvoorbeeld een aantal vrienden en kennissen interviewen, een plansysteem bedenken voor mijn vrije ochtenden en ik ga bijvoorbeeld netwerkgesprekken voeren.
Het is vooral een kwestie van simpelweg DOEN. Maar zo simpel is het nou eenmaal niet, het is een groeiproces. Hierover wil ik gaan schrijven. Binnenkort dus meer!

Tot zover deze update en zoals je al leest zijn dit behoorlijke plannen die wat tijd gaan kosten. Er moet ook nog gewerkt worden en eten en slapen zijn ook vaste dagelijkse rituelen 😉

Jeroen, 2018


Gepubliceerd:

| Categorie:

door

Tags: