Journal.

Over fotografie, avonturen, projecten, gedachten & hersenspinsels.

‘Camera & Roll’ deel 2: Olympus OM10 – Fujicolor Superia X-TRA 400

In de serie ‘Camera & Roll’ laat ik de resultaten laat zien waarbij ik foto’s heb gemaakt met een analoge camera in combinatie met een specifieke film. Voornamelijk zal dit 35mm film zijn met af een toe een uitstap naar een ander filmformaat. 35mm filmrolletjes hebben 24 of 32 belichtingen aangezien dit aan de ruime kant is laat ik alleen mijn persoonlijke favorieten zien. In deel 2 de Olympus OM10 met een Fuji Superia X-TRA 400.

Deze camera heb ik in 2015 via Marktplaats gekocht als toevoeging voor de Olympus OM-D E-M5 Mark II die ik had. Op papier was het een mooie set: 2x OM10 bodies, 2x Zuiko 50mm 1.8, een groothoek (ik weet niet meer welke) en de Zuiko 75-150 F4 (naar horen zeggen een legendarisch juweel).
Je herkent het waarschijnlijk wel. Wanneer je op afspraak komt om de aangeboden spullen te bekijken ziet het spul er op het oog prachtig uit. Je bent wat gespannen en daardoor zie je hier een daar een mankement over het oog. Waardoor je eigenlijk net iets te snel ‘ja, ik doet het’ zegt. Dat overkwam mij dus. Van één body zat het sluitergordijn niet recht. De verkoper zei dat dit kwam omdat er geen batterij in de camera zit, wat op zich klopt want zonder batterij blokkeert de sluiter. In dezelfde week kocht ik twee batterijen maar het bleek dat deze body echt defect was. Het sluitergordijn was kapot. Bij één 50mm lens was mij niet opgevallen dat er een heel klein spinnetje in de lens zat. Op de andere 50mm zit op het glas een heel klein krasje (wat overigens dan weer geen groot probleem is, dit zie je niet op de foto’s terug).

Helaas vond ik de Zuiko 75-150 F4 niet prettig werken op mijn digitale Olympus. Ik kon niet goed beoordelen of het onderwerp nou scherp was gesteld. Bij Pentax werkt dit ontzettend fijn, daar is over nagedacht. De groothoek en de telelens heb ik daarom verkocht via Ebay, deze zagen er werkelijk prachtig en ongebruikt uit.
De tweede body heb ik destijds geladen met een Fuji Superia rolletje maar is lang blijven liggen.

Afgelopen maand kreeg ik er weer zin in om het rolletje vol te schieten en te laten ontwikkelen. Na het inscannen bleek het eerste stuk overbelicht te zijn geworden. Te lang gelegen? Ook zitten er veel witte plekjes in de scans. Wat dat betreft heb ik wel eens ‘schoner’ gescand.

Een foto uit het eerste overbelichte gedeelte. Het is wel kunst geworden!

Olympus OM10 | FujiFujicolor Superia X-TRA 400

Jeroen, 2019


Gepubliceerd:

| Categorie:

door

Tags: